DAILY ACTIVITY 13 FEBRUARY 2020

Halo kawan-kawan.....
Hari ini adalah hari keempat pada minggu kedua praktik. Seperti biasanya kami datang sebelum jam 8 pagi. Sebelum masuk kedalam kitchen, kami merapikan grooming dan atribut kami. Setelah semuanya sudah siap kami segera masuk ke dalam kitchen dan line-up berdasarkan kelompok kami di depan office.

Setelah semuanya telah line-up sesuai dengan kelompok masing-masing, kami diabsen terlebih dahulu lalu perlengkapan kami di periksa mulai dari ketajaman small knife, spoon, dan napkin. Sesudah memeriksa kelengkapan kami, kami membahas apa saja yang akan diselesaikan pada menu Oriental Buffet setelah itu kami dipersilahkan untuk menyelesaikan menu yang kami sudah siapkan.

Kelompok saya, kelompok 2 membuat hidangan main course, dan yang akan kami buat antara lain Gai Tod Takrai, Khau Plau, Yam Makeua Yo, Onigiri, Tori No Teriyaki, dan Ingen No Goma Ae. Cara membuat Gai Tod Takrai adalah marinasi ayam yang sudah dipotong dengan bumbu yang dibuat dari campuran garlic cincang, cabe rawit cincang, serai yang sudah di geprek hingga berserat, dan fish sauce. Setelah di marinasi goreng ayam dan serai yang digeprek diperas hingga kering lalu digoreng untuk dijadikan garnish.

Sedangkan cara membuat Khau Plau, pertama-tama beras dicuci hingga bersih, lalu di aron setelah itu dikukus hingga matang. Cara membuat Yam Makeua Yo, pertama-tama bakar terong untuk mengeluarkan cairan yang ada didalamnya, blanch udang yang sudah dikupas dan dibersihkan, rebus telur hingga matang lalu di bagi 6-8, buat spicy lime sauce yang terdiri dari cabai rawit yang dichop, lime juice, dan sugar. Setelah terongnya matang, pisahkan dari kulitnya lalu taruh irisan bawang merah dan udang diatasnya lalu diberi spicy lime sauce dan hias dengan boiled egg yang sudah di potong dan cilantro leaf.

Cara membuat Ingen No Goma Ae, pertama-tama buat sausnya dari campuran mirin, shoyu, sugar, dan roasted white sesame yang di haluskan setelah itu blanch buncisnya lalu campur dengan saus yang sudah dibuat. Cara membuat Onigiri pertama-tama cuci beras jepang hingga bersih lalu diaron setelah itu dikukus hingga matang dan diberi sedikit garam dan sesame seed, lalu dibentuk dengan cara dikepal hingga padat dan diberi nori. Cara membuat Tori No Teriyaki, buat saus teriyakinya terlebih dahulu dari campuran mirin, shoyu, sake dan sugar lalu diboil hingga gulanya larut setelah itu rendam chicken fillet di saus teriyaki hingga meresap lalu di pan seared, sisa saus yang masih ada direduce hingga kental lalu ayam yang sudah di pan seared di slice dengan ketebalan -/+ 1 cm lalu di atasnya ditaruh saus teriyaki yang sudah di reduce dan di beri wijen putih sebagai garnish.

Setelah semua masakan sudah disajikan di restoran, kami beristirahat sejenak dan makan siang bersama lalu kami melakukan general cleaning. Setelah general cleaning, kami beristirahat sambil menunggu waktu untuk pulang kerumah.

*ENGLISH VERSION*


Hello friends
Today is the fourth day of the second week of practice. As usual we come before 8 o'clock in the morning. Before going to the kitchen, we tidy up our grooming and attributes. After everything was ready we immediately entered into the kitchen and line-up based on our group in front of the office.

After everything has been line-up in accordance with their respective groups, we checked our absent then our equipment is checked starting from the sharpness of the small knife, spoon, and napkin. After checking our completeness, we discuss what will be completed on the Oriental Buffet menu after which we are welcome to finish the menu that we have prepared.

My group, group 2 made the main course meal, and we will make Gai Tod Takrai, Khau Plau, Yam Makeua Yo, Onigiri, Tori No Teriyaki, and Ingen No Goma Ae. How to make Gai Tod Takrai is marinated chicken that has been cut with spices made from a mixture of chopped garlic, chopped bird eye chilies, lemongrass that has been mxshed to fibrous, and fish sauce. After being marinated, fried chicken and lemongrass are mashed squeezed to dry then fried to be used as garnish.



As for how to make Khau Plau, the rice is first washed thoroughly, then cook until half cooked and  steamed until cooked. How to make Yam Makeua Yo, first grilled the eggplant to remove the liquid in it, peel the shrimp that has been peeled and cleaned, boil the eggs until cooked then divide 6-8, make a spicy lime sauce consisting of chopped bird eye chilies, lime juice, and sugar. After the eggplants are cooked, separate from the skin and place the slices of shallots and shrimp on top then pour spicy lime sauce and decorate with boiled eggs that have been cut and cilantro leaf.

How to make Ingen No Goma Ae, first make the sauce from a mixture of mirin, shoyu, sugar, and roasted white sesame, then blanch the beans and mix with the sauce that has been made. How to make Onigiri, first wash Japanese rice thoroughly, then cook it half cooked, after that steamed until cooked and given a little salt and sesame seed, then formed by clenching it until it is solid and given nori. How to make Tori No Teriyaki, make the teriyaki sauce first from a mixture of mirin, shoyu, sake and sugar then coiled until the sugar dissolves after that, soak the chicken fillet in teriyaki sauce until it absorbed then pan seared, then reduced the rest of the sauce until thick and then slice the chicken with a thickness of - / + 1 cm then on top of it is pour the teriyaki sauce which has been reduced and give white sesame as garnish.

After all the dishes have been served at the restaurant, we take a break and have lunch together then we do general cleaning. After general cleaning, we rest while waiting for the time to go home.







Comments